De Deurzakkers

“Het feest kan beginnen!”

Het is allemaal begonnen met een idee van Willem in februari 1974: als DJ zag hij op ’n carnavalsavond toen hij het muzikale deuntje “Prägermusikanten” van de plaatselijke hofkapel draaide, ’n sliert dansmariekes door de knietjes gaan. “We gaan een plaatje maken”, zei hij ’s woendags na carnaval tegen Clemens van Bracht, destijds zijn chef, van de grammofoonplatenzaak in Den Bosch ( Oeteldonk ) waar ze samen werkten. Het duurde echter maanden voordat ze enig gehoor kregen, geen enkele platenmaatschappij zag er iets in tot ze medio november Jan Vis van Visco Producties enthousiast kregen. Samen met de Oeteldonkse hofkapel de Kikvorschen, en FC Den Bosch wordt onder de productionele leiding van Albert West “Zak es lekker door“ in de legendarische Haagse GTB studio op de band gezet. Op 10 december 1974  is de release, “De Deurzakkers” zijn geboren. Op 25 januari 1975 komt “Zak es lekker door“  in de Nederlandse Top 40 binnen op nr. 27, en 4 weken later blijkt het een Top 10 hit. Het wordt de carnavalskraker van het jaar.

Vrijwel elke carnaval ligt er weer een nieuwe carnavalssingle in de schappen, ze verschijnen regelmatig op radio en tv, echter de Top 40 weten ze er niet mee te bereiken. In 1983 keert het tij.

Clemens heeft inmiddels de leiding over een groot grammofoonplatenconcern in het zuiden van het land en Willem werkt als plugger en A&R manager bij platenmaatschappij Phonogram in Hilversum. Hij heeft zijn kantoor bij de Wisseloord studio’s waar producer, componist Tonny Eyk hem attendeert op zijn compositie “Waar is de steek van de keizer” het populaire liedje uit de film de Boezemvriend. Ze besluiten het liedje op single te zetten, met als B-kant ‘La-la-la van Strauss’, ook wel de Straussmedley genoemd, tot op de dag van vandaag nog steeds een ongekend succes tijdens optredens en uitermate populair in voetbalstadions in Nederland, België en zelfs in Duitsland. Ze behalen een hoge plek in de Tipparade, net als de daarop volgende single “We gaan er tegenaan”, maar verder kwamen ze niet. Ze besluiten voortaan de regie zelf in handen te nemen, met als uitgangspunt: “We gaan op zoek naar liedjes met ’n kreet die op ons lijf geschreven zijn”. Niet alleen de liedjes maar ook kleding wordt ’n belangrijk onderdeel van hun visie.  Het tij keert wederom en nu met succes.

Vanaf dat moment was het steevast raak en werd traditioneel jaarlijks een carnavalsliedje afgeleverd en ontstonden hits zoals, “Het feest kan beginnen”, “Doe ze thuis de hartelijke groeten” en “Geef ons de sleutel maar”. In 1990 wordt de CD “Tropical Party” uitgebracht, een aaneenschakeling van een aantal hits in een tropisch jasje en 2 nieuwe songs: “Het is hier binnen beter dan buiten” en “Doe ’n stapje naar voren”. Hun jarenlange investering wordt beloond met een TV special bij Veronica, “Tropical Party”,: primetime op zaterdagavond 25 januari 1990. Met “Doe n stapje naar voren” verzorgden ze jarenlang de opening van  het Hollandse Hits festival van Veronica. De in 1995 opgenomen “live” versie is tot op de dag van vandaag een ongekend succes bij optredens.

Clemens en Willem zien het bezig zijn met De Deurzakkers, naast hun dagelijkse werkzaamheden, vooral ook als een en al ontspanning. Jaarlijks verschijnt er een single en tussentijds is het repertoire steeds uitgebreid met een aantal zeer gevarieerde Hollandse Hits medley’s, maar ook zomerliedjes. Het hele jaar door worden optredens verzorgd in Nederland en België, maar ook ver daarbuiten. Met hun lijflied “Het feest kan beginnen want wij zijn binnen” reisden ze afgelopen jaren meerdere malen af naar o.a. Oostenrijk, Zwitserland en Spanje, maar ook Curaçao, Singapore, Mexico en New York, USA. Gouden herinneringen, ook het optreden op “11-11-11” in the Rocks, Sydney Australië.

 

Meer info over Ronnie Ruysdael of direct een optie plaatsen?